Rankmath Pro

Als SEO-specialist voor startende ondernemers en zzp’ers, heb ik gemerkt dat één van de eerste en meest belangrijke stappen bij het verbeteren van de online aanwezigheid van een website het optimaliseren van de SEO is.

En als het gaat om Wordpress-websites, is Rankmath Pro een geheim wapen. In deze blog neem ik je mee op mijn reis met Rankmath Pro en deel ik waarom ik ervan overtuigd ben dat het een gamechanger is voor elke Wordpress-eigenaar.

1. Wat is Rankmath en waarom zou je het gebruiken?

Als SEO liefhebber schiet ik vaak te hulp voor startende ondernemers en zzp’ers, en kom ik vaak websites tegen die potentieel hebben, maar niet de online zichtbaarheid krijgen die ze verdienen. Eén van de eerste vragen die ik stel als ik een nieuwe klant ontmoet, is: “Welke SEO-plugin gebruik je?” En het zal je verbazen hoe vaak het antwoord “Geen” of “Ik weet het niet” is.

Dit is waar Rankmath Pro in beeld komt. Rankmath is een WordPress SEO-plugin die niet alleen eenvoudig te gebruiken is, maar ook krachtige functies biedt die je kunnen helpen om je website naar de top van de zoekresultaten te brengen.

Waarom is Rankmath een Must-Have voor SEO-optimalisatie?

 • Eenvoudige installatie en configuratie: Rankmath maakt het proces van het instellen van je SEO-instellingen eenvoudig, zelfs als je geen technische achtergrond hebt. Het begeleidt je door de configuratie met duidelijke instructies.
 • Krachtige On-Page SEO-analyse: Een van de meest indrukwekkende kenmerken van Rankmath is de realtime on-page SEO-analyse. Het geeft je directe feedback over hoe je elke pagina kunt optimaliseren voor zoekmachines.
 • Schema Markup: Rankmath bevat ingebouwde ondersteuning voor schema markup (gestructureerde gegevens). Dit betekent dat je jouw inhoud kunt markeren om zoekmachines te helpen begrijpen waar je site over gaat en rijke zoekresultaten kunt genereren.
 • XML Sitemaps: Rankmath genereert automatisch XML-sitemaps voor je website, waardoor zoekmachines gemakkelijk door je site kunnen navigeren en de inhoud kunnen indexeren.
 • SEO-analyse hulpmiddelen: Rankmath biedt gedetailleerde analyses van je website’s SEO-prestaties, inclusief suggesties voor verbeteringen.

2. Rankmath vs. Yoast > Mijn eerlijke vergelijking

Als je een WordPress-website hebt, ben je waarschijnlijk bekend met Yoast SEO, één van de meest populaire SEO-plugins aller tijden. Dus waarom zou je overwegen om over te stappen naar Rankmath? Laten we een eerlijke vergelijking maken tussen de twee om te zien welke plugin de beste keuze is.

Gebruiksgemak

 • Rankmath: Eén van de eerste dingen die opvallen bij Rankmath is de gebruiksvriendelijkheid. Het installatieproces is eenvoudig en de setup-wizard begeleidt je stap voor stap door de configuratie. Het is ideaal voor beginners.
 • Yoast SEO: Yoast is ook gebruiksvriendelijk, maar de configuratie van de juiste instellingen kan iets langer duren en vereist mogelijk wat meer technische kennis.

On-Page SEO-analyse

 • Rankmath: Rankmath biedt een realtime on-page SEO-analyse terwijl je je inhoud bewerkt. Het geeft gedetailleerde suggesties om je pagina’s te optimaliseren en heeft een gebruiksvriendelijke interface.
 • Yoast SEO: Yoast biedt ook on-page SEO-analyse, deze suggesties zijn minder uitgebreid dan die van Rankmath.

Schema Markup

 • Rankmath: Rankmath biedt ingebouwde ondersteuning voor schema markup, wat kan resulteren in rijke zoekresultaten zoals beoordelingssterren en prijsinformatie in de zoekresultaten.
 • Yoast SEO: Yoast heeft geen ingebouwde schema markup-functionaliteit.

Sitemap Functionaliteit

 • Rankmath: Rankmath genereert automatisch XML-sitemaps, waardoor zoekmachines je website gemakkelijker kunnen indexeren.
 • Yoast SEO: Yoast biedt ook dezelfde sitemap-functionaliteit.

Prijs

 • Rankmath: Rankmath biedt zowel een gratis versie als een betaalde Pro-versie. De Pro-versie bevat extra functies en is betaalbaar.
 • Yoast SEO: Yoast heeft ook een gratis versie, maar voor geavanceerde functies moet je upgraden naar de Premium-versie.

De keuze tussen Rankmath en Yoast SEO hangt af van je specifieke behoeften en ervaringsniveau. Beide zijn krachtige SEO-plugins, maar Rankmath valt op door zijn gebruiksvriendelijkheid, uitgebreide on-page SEO-analyse en ingebouwde schema markup-ondersteuning. Het is een geweldige keuze, vooral als je net begint met SEO-optimalisatie voor je WordPress-website.

3. SEO en Structured Data

Als je serieus bent over het verbeteren van de SEO van je website, moet je de kracht van structured data (gestructureerde gegevens) begrijpen en benutten. Gestructureerde gegevens zijn een manier om zoekmachines te vertellen waar je inhoud over gaat, wat kan resulteren in rijke zoekresultaten en meer zichtbaarheid in de zoekresultaten. Laten we eens kijken hoe je gestructureerde gegevens kunt gebruiken om je SEO naar een hoger niveau te tillen.

Wat zijn gestructureerde gegevens?

Gestructureerde gegevens zijn stukjes code die je aan je website kunt toevoegen om zoekmachines te helpen de inhoud beter te begrijpen. Deze gegevens gebruiken een gestandaardiseerd formaat, zoals Schema.org, om informatie te organiseren. Hierdoor kunnen zoekmachines de inhoud categoriseren en relevante details identificeren, zoals productprijzen, beoordelingen, evenementendata en meer.

Voordelen van structured data

Het gebruik van gestructureerde gegevens kan aanzienlijke voordelen opleveren voor je SEO-inspanningen:

 • Verbeterde CTR (Click-Through Rate): Rich snippets, zoals beoordelingssterren en prijsinformatie, trekken de aandacht van gebruikers en moedigen hen aan om door te klikken naar je website.
 • Betere posities in de zoekresultaten: Zoekmachines begrijpen de context van je inhoud beter, wat kan leiden tot hogere rangschikkingen voor relevante zoekopdrachten.
 • Verhoogde zichtbaarheid: Rich snippets maken je zoekresultaten opvallender en informatiever, waardoor gebruikers eerder geneigd zijn om op je link te klikken.

Hoe gebruik je Structured Data?

Het implementeren van gestructureerde gegevens kan variëren, afhankelijk van het type inhoud dat je hebt. Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn:

 • Productgegevens: Als je een e-commercewebsite hebt, kun je gestructureerde gegevens gebruiken om productinformatie, prijzen en beoordelingen weer te geven.
 • Evenementen: Als je evenementen organiseert, kun je gestructureerde gegevens gebruiken om details zoals datum, tijd en locatie te markeren.
 • Recensies: Als je recensies op je website hebt, kun je gestructureerde gegevens toevoegen om beoordelingen en waarderingen weer te geven in de zoekresultaten.

Rankmath en Structured Data

Eén van de voordelen van Rankmath is de ingebouwde ondersteuning voor gestructureerde gegevens. Met Rankmath kun je eenvoudig gestructureerde gegevens toevoegen aan je inhoud, of het nu gaat om productpagina’s, blogberichten of evenementen. Dit stelt je in staat om rijke zoekresultaten te genereren en je SEO-inspanningen te versterken.

4. Optimaliseer je website met HTML sitemaps

Eén van de minder bekende maar toch zeer effectieve SEO-optimalisatietechnieken is het gebruik van HTML-sitemaps. In deze sectie gaan we dieper in op wat HTML-sitemaps zijn, waarom ze belangrijk zijn voor SEO en hoe je ze kunt implementeren om je website te optimaliseren.

Wat zijn HTML Sitemaps?

Een HTML-sitemap is een pagina op je website die een gestructureerde lijst bevat van alle belangrijke pagina’s en inhoud op je site. Anders dan XML-sitemaps, die zijn ontworpen voor zoekmachines, zijn HTML-sitemaps bedoeld voor menselijke bezoekers. Ze bieden een overzichtelijke manier voor gebruikers om door je website te navigeren en snel toegang te krijgen tot de inhoud die ze zoeken.

Belang van HTML Sitemaps voor SEO

HTML-sitemaps kunnen aanzienlijke voordelen opleveren voor je SEO-inspanningen:

 • Verbeterde gebruikerservaring: Ze maken het voor bezoekers gemakkelijker om de gewenste informatie te vinden, wat de algehele gebruikerservaring verbetert.
 • Betere indexering: Zoekmachines kunnen via HTML-sitemaps snel belangrijke pagina’s ontdekken en indexeren.
 • Interne koppelingen: HTML-sitemaps dienen als interne koppelingen naar verschillende pagina’s op je website, wat de autoriteit en ranking van die pagina’s kan verbeteren.

Hoe maak je HTML Sitemaps?

Het maken van HTML-sitemaps kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van je CMS (Content Management System) en technische vaardigheden. Hier zijn enkele algemene stappen:

 • Handmatig: Als je een kleine website hebt, kun je handmatig een HTML-sitemap maken door een nieuwe pagina aan te maken en handmatig koppelingen naar belangrijke pagina’s toe te voegen.
 • Plugins: Voor WordPress-gebruikers zijn er verschillende plugins beschikbaar, zoals Rankmath, die automatisch HTML-sitemaps kunnen genereren en bijwerken.
 • Generators: Er zijn online sitemapgenerators beschikbaar waarmee je een sitemap kunt maken door je website-URL op te geven. Deze tools genereren de sitemap voor je.

Rankmath en HTML Sitemaps

Rankmath, een krachtige SEO-plugin, biedt ingebouwde ondersteuning voor HTML-sitemaps. Met Rankmath kun je eenvoudig een HTML-sitemap genereren en aanpassen aan je behoeften. Dit stelt je in staat om bezoekers en zoekmachines een overzichtelijke navigatie te bieden, wat kan bijdragen aan een betere SEO-positie.

4. Optimaliseer je website met HTML sitemaps

Een belangrijk onderdeel van SEO-optimalisatie is het beheren van welke delen van je website zoekmachines kunnen crawlen en indexeren. Dit wordt gedaan met behulp van het robots.txt-bestand. In deze sectie zullen we bespreken wat robots.txt is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt aanpassen om de indexering van je website effectief te beheren.

Wat is Robots.txt?

Het robots.txt-bestand is een tekstbestand op je webserver dat instructies bevat voor zoekmachines over welke delen van je website wel of niet gecrawld mogen worden. Het fungeert als een soort “toegangsbeheer” voor zoekmachines, waarbij je aangeeft welke pagina’s of mappen moeten worden overgeslagen tijdens het crawlen.

Belang van Robots.txt voor SEO

Het correct configureren van je robots.txt-bestand is van groot belang om de volgende redenen:

 • Voorkomen van indexering: Je kunt bepaalde delen van je website uitsluiten van indexering, zoals privé-inhoud of pagina’s die nog in ontwikkeling zijn.
 • Bescherming van gevoelige informatie: Robots.txt kan worden gebruikt om gevoelige informatie te beschermen tegen openbaar worden in zoekresultaten.
 • Verbeterd crawl-budget: Door zoekmachines te sturen naar de meest relevante en belangrijke pagina’s, kunnen ze je website efficiënter crawlen.

Aanpassen van Robots.txt

Hier zijn enkele stappen om je robots.txt-bestand aan te passen:

 1. Identificeer te blokkeren pagina’s: Bepaal welke pagina’s of mappen je wilt blokkeren voor crawlers. Dit kan bijvoorbeeld privé-inhoud zijn, testpagina’s of overbodige bestanden.
 2. Maak je robots.txt-Bestand: Maak een tekstbestand met de naam robots.txt en plaats het in de hoofdmap van je website.
 3. Schrijf de regels: Gebruik specifieke regels om zoekmachines te vertellen welke delen van je website niet gecrawld mogen worden.
  Bijvoorbeeld:

  User-agent: *
  Disallow: /privacypolicy/
  Disallow: /testpagina/

  In dit voorbeeld worden zoekmachines geïnstrueerd om de “privacypolicy” en “testpagina” mappen niet te crawlen.
 4. Test je Robots.txt: Gebruik Google’s Robots Testing Tool om te controleren of je robots.txt-bestand correct is geconfigureerd en geen onbedoelde blokkades bevat.
 5. Publiceer het bestand: Zodra je tevreden bent met je robots.txt-bestand, publiceer het dan op je webserver.

Rankmath en Robots.txt

Rankmath biedt ingebouwde ondersteuning voor het beheren van je robots.txt-bestand. Met deze krachtige SEO-plugin kun je eenvoudig regels toevoegen of aanpassen aan je robots.txt-bestand via de WordPress-interface. Hierdoor kun je de indexering van je website nauwkeurig controleren en beheren.

Door Rankmath te gebruiken, kun je je SEO-optimalisatie naar een hoger niveau tillen en ervoor zorgen dat zoekmachines je website efficiënt crawlen. Of je nu een freelance ondernemer, een ZZP’er bent, of gewoon je eigen WordPress-website beheert, Rankmath is een krachtige tool om je te helpen bij het verbeteren van je online aanwezigheid.

Nieuwsgierig?

Voordelen Rankmath Pro

Meer informatie over Rankmath Pro