Verbouwing gepland? Dit wil je weten

De kosten en details van een verbouwing kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Wat kost jouw verbouwing?

De kosten van jouw verbouwing hangen af van de omvang van het project. Dit omvat de grootte van de ruimte die je wilt verbouwen, de complexiteit van het werk en de kwaliteit van de materialen die je kiest. Daarnaast spelen de arbeidskosten een belangrijke rol. Een kleine verbouwing, zoals het vernieuwen van een badkamer of keuken, kan je enkele duizenden euro’s kosten. Grotere projecten, zoals het toevoegen van een aanbouw of het volledig renoveren van een woning, kunnen in de tienduizenden euro’s lopen.

Wat kost een verbouwing per vierkante meter?

De kosten per vierkante meter voor jouw verbouwing kunnen sterk variëren. Voor eenvoudige projecten, zoals schilderen of het vervangen van vloeren, beginnen de kosten vanaf ongeveer €50 tot €150 per vierkante meter. Voor ingrijpendere verbouwingen, zoals het vernieuwen van een keuken, badkamer, of het realiseren van een aanbouw, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn, soms wel €250 tot €750 per vierkante meter of meer. Deze hogere kosten zijn vaak te wijten aan gespecialiseerde arbeid, duurdere materialen, en complexere werkzaamheden.

 

Het is altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers of verbouwingsspecialisten voor een nauwkeurige prijsopgave voor jouw specifieke project. Zo krijg je een beter beeld van de verwachte kosten.

Hoe lang kan jouw verbouwing duren?

De tijdsduur van jouw verbouwing hangt echt af van de aard en omvang van het project. Kleinschalige projecten, zoals het vervangen van vloeren of het opknappen van een badkamer, kunnen binnen een paar dagen tot een paar weken voltooid zijn. Echter, als je grotere wijzigingen aanbrengt, zoals het uitbouwen van je huis of het doen van een volledige renovatie, kan de duur aanzienlijk oplopen. 

Verbouwing

Dit komt door de complexiteit van dergelijke projecten: architecturale ontwerpen moeten worden goedgekeurd, materialen moeten worden besteld en geleverd, en verschillende vakmensen moeten hun werkzaamheden coördineren. Bovendien kunnen onvoorziene omstandigheden, zoals vertragingen in de levering van materialen of onverwachte problemen die tijdens de renovatie aan het licht komen, de verbouwingsperiode verlengen.

Hoe kun je jouw verbouwing financieren?

De financiering van jouw verbouwing kan op meerdere manieren:

 1. Spaargeld: Dit is de meest directe en rentevrije methode, maar het vereist dat je voldoende spaargeld hebt.
 2. Persoonlijke lening: Een lening is een goede optie als je niet genoeg spaargeld hebt. Dit brengt echter wel rentekosten met zich mee.
 3. Tweede hypotheek: Als je overwaarde hebt op je huis, kun je overwegen om een tweede hypotheek af te sluiten. Dit kan fiscaal voordelig zijn, maar het verhoogt ook je schuldenlast.
 4. Bouwdepot: Bij het verbouwen of kopen van een woning kun je een bouwdepot opnemen in je hypotheek. Dit is een potje waaruit je de verbouwingskosten kunt betalen. De rente over dit deel van je hypotheek is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Hoe krijg je stof uit huis na de verbouwing?

Stof is een veelvoorkomend probleem na een verbouwing. Hier zijn enkele tips om je huis weer stofvrij te maken:

 • HEPA-filter stofzuiger: Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter om fijnstof effectief te verwijderen.
 • Dweilen: Na het stofzuigen is dweilen een goede manier om resterend stof te verwijderen. Het is aan te raden dit meerdere keren te doen.
 • Oppervlakken reinigen: Vergeet niet alle oppervlakken, inclusief plinten, vensterbanken en kasten, grondig af te nemen.
 • Luchtfilters en ventilatie: Vervang luchtfilters in je verwarming- en koelsystemen en zorg voor goede ventilatie om stofdeeltjes in de lucht te verminderen.
 • Professionele schoonmaak: Overweeg om na een grote verbouwing een professionele schoonmaakservice in te huren voor een grondige reiniging.

Hoe bescherm je de trap tijdens een verbouwing?

 • Beschermingsmaterialen: Gebruik stucloper, bubbeltjesplastic of dik karton om de traptreden en leuningen te beschermen tegen krassen, stof en verfspatten.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat de beschermingsmaterialen stevig bevestigd zijn, zodat ze niet verschuiven en geen struikelgevaar vormen.
 • Regelmatige reiniging: Maak de trap regelmatig schoon tijdens de verbouwing om ophoping van stof en vuil te voorkomen.

Deze stappen helpen je om jouw verbouwing goed te plannen en uit te voeren, en om je huis, inclusief de trap, tijdens het proces te beschermen.

Voor nauwkeurige schattingen en specifieke adviezen is het raadzaam om een lokale aannemer of verbouwingsspecialist te raadplegen.

 1. Wanneer je overwaarde op je huis hebt, betekent dit dat de waarde van je woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Deze overwaarde kun je inzetten voor bijvoorbeeld een verbouwing.
 2. Dit kan door een tweede hypotheek te nemen op je huis. Dit is een aanvullende lening bovenop je bestaande hypotheek.
 3. Een andere optie is het herfinancieren van je huidige hypotheek. Hierbij pas je de hypotheek aan, waarbij de overwaarde wordt opgenomen in het nieuwe hypotheekbedrag.

Bij beide opties krijg je te maken met nieuwe hypotheekvoorwaarden en mogelijk andere rentetarieven. Het is belangrijk om goed te overwegen of de maandelijkse lasten van de nieuwe hypotheek haalbaar zijn.

 • Planning: Begin met een duidelijk plan. Bepaal wat je wilt verbouwen en hoe je wilt dat het eindresultaat eruitziet.
 • Budgettering: Stel een realistisch budget vast. Houd rekening met materiaalkosten, arbeidskosten en reserveer een bedrag voor onvoorziene uitgaven.
 • Professionele hulp: Overweeg of je een architect of aannemer nodig hebt voor het ontwerp en de uitvoering van de verbouwing.
 • Vergunningen: Controleer of je vergunningen nodig hebt voor de verbouwing en vraag deze tijdig aan.
 • Communicatie: Onderhoud goede communicatie met je aannemer of bouwteam en controleer regelmatig de voortgang van de verbouwing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *