De ridders van Ramelo

In het hart van Salland, te midden van het weelderige groen van Overijssel, ligt een bijna vergeten stukje geschiedenis verscholen: de burcht van de Ridders van Ramelo. Deze historische plek, ooit het epicentrum van ridderlijke macht en invloed, is nu nauwelijks meer dan een voetnoot in de annalen van de tijd. Maar dankzij de inspanningen van lokale historici en de gemeenschap van Raalte, wordt deze verloren schat langzaam uit de schaduwen van de vergetelheid getrokken, klaar om zijn verhaal opnieuw te vertellen.

De verborgen burcht van de Ridders van Ramelo

In het groene landschap van Raalte, verscholen langs de Haansweg, liggen de vergeten overblijfselen van de burcht van de Ridders van Ramelo. Deze plek, eens een bruisend centrum van middeleeuwse macht en invloed, is nu slechts een fluistering uit het verleden. Het was geen monumentaal stenen kasteel, maar een bescheiden mottekasteel. Gebouwd van hout, geplaatst op een aangelegde heuvel, omringd door drie concentrische grachten, vertegenwoordigde het de kracht en vindingrijkheid van de middeleeuwen.

de ridders van ramelo, Raalte

De Ridders van Ramelo waren niet van gewone adel. Hun stamboom verbond hen met bekende families als Van Cuijck, Van Horne en Van Loon. Hoewel ze niet tot de hoogste adellijke kringen behoorden, speelden ze een essentiële rol in het beheer van het graafschap Horne. 

Hun invloed strekte zich uit van de bisschoppelijke hoven in Utrecht tot aan de serene Plaskerk in Raalte. Engelbertus van Ramelo, een ministeriaal in dienst van het bisdom Utrecht, genoot aanzien als lid van het gevolg van bisschop Godefridus van Rhenen en Balduinus II van Holland.

De wederopstanding van een verloren geschiedenis

In de hedendaagse tijd krijgt de burcht van de Ridders van Ramelo een nieuwe adem. Lokale historici en liefhebbers, zoals Bert Terlouw, hebben de exacte locatie van de burcht herontdekt door oude kadastrale kaarten en luchtfoto’s. Deze afbeeldingen onthullen de unieke structuur van de burcht met zijn drie grachten en dubbele wallen.

De Historische Vereniging Raalte en omstreken is vastbesloten de herinnering aan deze historische plek te behouden. Er zijn plannen om de contouren van de burcht weer zichtbaar te maken en het erfgoed van Raalte te verrijken. Een herinneringsbord bij de Plaskerk is slechts het begin van deze historische renaissance. Door het terrein, de loopwallen en het toegangspad te herstellen, zal de burcht van Ramelo weer een zichtbare en belangrijke plek in de lokale geschiedenis innemen.

De Ridders van Ramelo, ooit heersers van dit land, zullen niet langer verloren zijn in de mist van de tijd. Hun verhaal, een essentieel onderdeel van het rijke verleden van Raalte, zal blijven leven, zorgvuldig bewaard voor toekomstige generaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *