Stop met verstoppertje spelen op Google

SEO basisprincipes voor startende ondernemers

Ben jij startende ondernemer of ZZP’er? Mooi! Heb je je ooit afgevraagd waarom jouw website niet zo makkelijk te vinden is op Google? Het lijkt soms wel alsof je website verstoppertje speelt met je potentiële klanten. En laten we eerlijk zijn: dat is niet het spel dat je wilt spelen als het gaat om je bedrijf.

Ik ga dit ‘verstoppertje spelen’ eens grondig aanpakken. Ik ga je een aantal praktische SEO-tips geven om de basis van je website te versterken. Zo wordt jouw website beter vindbaar op Google en hoef je je geen zorgen meer te maken dat je klanten je niet kunnen vinden. Klaar om je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen? Laten we dan beginnen!

Het belang van zichtbaarheid op Google

Als ondernemer in de digitale wereld van vandaag kan je het je simpelweg niet veroorloven om ‘verstoppertje te spelen’ met je website. Online zichtbaarheid is belangrijk. Waarom? Omdat het overgrote deel van de mensen tegenwoordig Google gebruikt om te vinden wat ze nodig hebben – of dat nu een product, dienst of informatie is. Als jouw website niet goed zichtbaar is op Google, is de kans groot dat je potentiële klanten mist.

Denk aan de metafoor van verstoppertje: als je je blijft verstoppen, word je nooit gevonden. Zo is het ook met je website. Het gaat er niet alleen om een mooie, informatieve site te hebben; als niemand het kan vinden, is het alsof je jezelf verstopt hebt in het enorme wereldwijde web.

Een snelle gezondheidscheck voor je website, de 'site:' zoekopdracht

Een simpele, maar effectieve manier om te controleren hoe zichtbaar je website is voor Google, is de ‘site:’ zoekopdracht. Typ ‘site:jouwdomeinnaam.nl’ in Google en zie hoeveel pagina’s van je website geïndexeerd zijn. Dit geeft je direct inzicht in hoe goed Google je site ‘ziet’.

Maar wat betekenen de resultaten? Als er maar een paar pagina’s worden weergegeven terwijl je website veel meer content heeft, is er werk aan de winkel. Dit kan betekenen dat Google moeite heeft om al je pagina’s te vinden en te indexeren. Dit is een signaal dat je SEO-strategie (zoekmachineoptimalisatie) verbetering nodig heeft. Aan de andere kant, als alle belangrijke pagina’s worden getoond, ben je op de goede weg.

Begin met zoekwoordonderzoek

Een solide SEO-strategie begint bij een grondig zoekwoordonderzoek. Dit betekent dat je eerst moet uitzoeken welke zoekwoorden of -zinnen jouw potentiële klanten gebruiken wanneer ze zoeken naar de producten of diensten die jij aanbiedt. Het gaat niet alleen om de meest populaire zoekwoorden; het is belangrijk dat de gekozen zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf.

Een nuttige techniek voor het uitbreiden van je zoekwoordlijst is de ABC-methode. Typ je hoofdzoekwoord in Google en voeg daarna een spatie en de letter ‘a’ toe. Let op de suggesties die Google in de dropdown biedt. Dit zijn termen die mensen daadwerkelijk gebruiken. Herhaal dit proces met de letters ‘b’, ‘c’, en zo verder. Zo krijg je een uitgebreid beeld van gerelateerde zoektermen en vragen die jouw doelgroep stelt.

SEO voor startende ondernemers Salland Media

Waarom is dit belangrijk? Stel je voor dat je een lokaal restaurant runt. Zoekwoorden als ‘eten’ of ‘restaurant’ zijn misschien te breed en competitief, terwijl ‘Italiaans restaurant in [jouw stad]’ of ‘gezellig dineren in [jouw stad]’ je precies dat publiek kunnen brengen dat op zoek is naar wat jij aanbiedt. 

Bovendien is het belangrijk om naar zoekvolumes te kijken – dit zijn indicatoren van hoe vaak een bepaald zoekwoord wordt gebruikt in zoekopdrachten. Te specifieke zoekwoorden met een laag zoekvolume brengen je misschien niet het gewenste verkeer.

Optimaliseer jouw website voor Google

Nadat je je focuszoekwoorden hebt bepaald, is het tijd om je website te optimaliseren. Dit proces staat bekend als on-page SEO en omvat verschillende elementen:

  • Titeltags: Dit zijn de koppen die in zoekresultaten verschijnen. Ze moeten beknopt en aantrekkelijk zijn en je belangrijkste zoekwoord bevatten.
  • Meta-beschrijvingen: Dit zijn de korte beschrijvingen onder de titeltags in zoekresultaten. Een goede meta-beschrijving legt kort uit wat bezoekers op de betreffende pagina kunnen verwachten en bevat ook je focuszoekwoord.
  • Gebruik van headers (H1, H2, H3, etc.): Goed gestructureerde headers helpen Google te begrijpen waar je content over gaat. Je hoofdtitel (H1) moet je belangrijkste zoekwoord bevatten, terwijl subkoppen (H2, H3) kunnen helpen bij het structureren van je content en secundaire zoekwoorden kunnen bevatten.

Een andere belangrijke factor is de mobielvriendelijkheid van je website. Met een toenemend aantal gebruikers dat via mobiele apparaten zoekt, straft Google websites die niet mobielvriendelijk zijn. Zorg ervoor dat je website op alle apparaten goed werkt om zowel je gebruikers als zoekmachines tevreden te stellen.

Helpful content!

Het hart van elke succesvolle SEO-strategie is hoogwaardige content. Dit betekent het creëren van unieke en waardevolle informatie die beantwoordt aan de E-E-A-T richtlijnen (Expertise, Ervaring, Authoritativeness, Trustworthiness). Dit houdt in dat je content moet tonen die deskundigheid en betrouwbaarheid uitstraalt, en aansluit bij de behoeften en vragen van je doelgroep.

Bij het schrijven van content is het essentieel dat je de zoekintentie van je doelgroep begrijpt. Waarom zoeken ze naar deze informatie? Wat willen ze vinden? Zorg ervoor dat je content informatief, boeiend, en gemakkelijk te lezen is. Gebruik headers om je content te structureren en voeg relevante trefwoorden in, maar vermijd keyword stuffing – het overmatig gebruiken van zoekwoorden.

Linkbuilding, is fase 2

Linkbuilding is een geavanceerd aspect van SEO. Het houdt in dat andere websites naar jouw site linken, wat Google ziet als een teken van de autoriteit en relevantie van je website. Echter, voordat je begint met linkbuilding, is het essentieel dat je een solide SEO-basis hebt.

Dit betekent dat je website technisch in orde is, je zoekwoordstrategie duidelijk is, en je kwalitatieve content hebt die de moeite waard is om naar te linken. “Zorg eerst dat jouw website goed genoeg is om bezoek te ontvangen. Ter vergelijking, je maakt eerst je huis mooi voordat je de housewarming organiseert, toch?”

SEO voor starters Salland

Word zichtbaar!

Het is tijd om actie te ondernemen en je online zichtbaarheid te verbeteren. SEO is geen sprint, maar een marathon. Het vereist geduld, consistentie en voortdurende inspanning. Stop met ‘verstoppertje spelen’ op Google en begin vandaag nog met het verbeteren van je online aanwezigheid.

Ik help met, IB-Visie, jou om als startende ondernemers uit Salland aan meer zichtbaarheid vanaf de start. Ik nodig je uit om je hoofd boven het maaiveld uit te steken en een website te creëren die niet alleen door Google, maar ook door jouw doelgroep wordt gevonden. Pas de SEO-basisprincipes toe, werk aan een betere online aanwezigheid, en begin de vruchten te plukken van een beter vindbare website.

"Ik heb 3 maanden nodig om jouw website vindbaar te maken."
IB-logo-zwart
Ivo Nijboer
IB-Visie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *