Raalte - Salland Media

Ga vissen in Salland

Ken je dat gevoel, heerlijk met je hengel langs de waterkant, met volledige rust om je heen? Niet? Dan moet je het zeker eens proberen. Althans, dat is de mening van de 36-jarige Ivo Nijboer uit Raalte. Ivo gelooft namelijk sterk in de positieve impact van vissen op onze mentale gezondheid en wil anderen inspireren om ook aan deze prachtige hobby te beginnen of ze op weg helpen met de juiste informatie. Daarom heeft hij een website over vissen in Nederland opgezet, Sportvisbrigade.nl. Hij vertelt het bijzondere verhaal achter de website. 

Hoe het begon

Ivo groeide letterlijk en figuurlijk op met een hengel in zijn hand. Hij noemde het vroeger gekscherend zijn ‘aangeboren afwijking’. Inmiddels is het zijn grootste trots en levenswerk geworden om mensen enthousiast maken voor de hengelsport. Hij blikt terug: “De bamboehengel hing vroeger bij mijn opa aan de dakgoot en waarschijnlijk is daar voor mij de passie begonnen. Hoewel ik niet vaak  met hem viste, deed ik dat wel regelmatig met mijn broer. Hij is waarschijnlijk, naast mijzelf, de grootste katalysator geweest van mijn passie.”

Vissen brengt rust

Naast het plezier wat Ivo in vissen beleeft, heeft de sport hem door een moeilijke tijd gesleept. “Het is me allemaal niet aan komen waaien”, zegt hij. “Naast een lastige jeugd op school, kwam ik voor een belangrijke keuze te staan; of op zondag blijven voetballen of verder met het vissen. Uiteindelijk heb ik voor dat laatste gekozen en daar ben ik nog altijd dankbaar voor.

Op mijn 18e had ik namelijk alsnog noodgedwongen de beslissing moeten nemen om te stoppen met voetballen. Dat had te maken met een kwaadaardig gezwel in mijn knie. Ik ben in totaal negentien chemo’s ondergaan en loop inmiddels met een inwendige knieprothese. In die tijd zorgden mijn vrienden ervoor dat ik hoe dan ook naar de waterkant kon blijven gaan. Het vissen heeft me er in die periode echt doorheen gesleept. Het bracht mij rust en positieve energie. Ik kon mijn gedachten even opzij zetten en alles om me heen vergeten. Inmiddels ben ik 36 en gaat het gelukkig stukken beter. Tevens ben ik de trotse vader van twee kinderen met een prachtige vrouw. Zij begrijpt hoe belangrijk het vissen voor mij is en wat dit mentaal voor me betekent. Vissen is veel meer dan even een hengel uitwerpen en een vis binnenhalen.”

Ivo Nijboer | Hengelsport liefhebber

Hengelsport staat onder druk

Ivo baalt dan ook stevig van de negatieve geluiden die hij de laatste jaren hoort omtrent het vissen. “Ik voel nu meer dan ooit de behoefte om mijn stem te laten horen, want de hengelsport staat behoorlijk onder druk. Sinds 2006 ben ik actief in de hengelsport, zowel professioneel als vrijwillig. Tegenwoordig lees je veel over de negatieve aspecten van de visserij, maar ik wil laten zien dat er ook heel veel positieve kanten zitten aan vissen. Daarbij staat dierenliefde ook bij mij en alle andere sportvissers voorop. En dat plezier, die dierenliefde, kan pas ontstaan als er kennisoverdracht plaatsvindt”, legt hij uit. 

Kennisoverdracht is belangrijk

Maar waarom is die kennisoverdracht dan zo belangrijk? Ivo licht toe: “Het is in Nederland heel eenvoudig om je bij een hengelsportvereniging aan te sluiten en een VISpas aan te schaffen, maar dat betekent nog niet dat je daadwerkelijk (verantwoord) kunt vissen. Het is goed om te weten wat je doet, zowel voor de vis, als voor een stukje succesbeleving. Door nieuwe vissers enthousiast te maken en te helpen bij het goed omgaan met de vis, wil ik meehelpen aan een goede visstand en een toekomst voor de hengelsport. Dat is de reden dat ik Sportvisbrigade.nl heb opgericht. Een centraal punt, waar je als lokale visser terecht kunt voor concrete informatie en advies.”

Ivo Nijboer

De behoefte is groot

Het blijkt wel dat er behoefte is aan een dergelijke website, want Ivo verwelkomt dagelijks zo’n 600 tot 700 bezoekers op Sportbrigade.nl. Welke vissen zwemmen er bijvoorbeeld in het Overijssels Kanaal? Hoe diep kun je daar dan het beste vissen en welk aas kun je het beste gebruiken. Uiteindelijk wil je de beginnende vissers met name een stukje vertrouwen meegeven, want anders blijft het misschien bij ‘één keer en nooit weer’. Dat zou zonde zijn, omdat ik uit ervaring weet voor hoeveel ontspanning het kan zorgen.”

Deel je kennis

Ivo hoopt dat hengelsportverenigingen en lokale vissers de handen ineen slaan. “Ik roep lokale vissers uit Salland en lokale hengelsportverenigingen uit Overijssel op hun kennis te delen met de Sportvisbrigade, zodat we nog concreter en behulpzamer kunnen zijn voor nieuwe vissers. 

Al zou er door onze gezamenlijke inspanning maar één persoon zijn die meer rust ervaart en zich mentaal beter gaat voelen dankzij het vissen, dan is mijn missie geslaagd!” Kennis delen met Sportvisbrigade.nl kan via een reactie in het lokale blog. “Nieuwe ideeen of specifieke lokale informatie mag je ook mailen naar sportvisbrigade@gmail.com.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *