Sallandse Heuvelrug

Het Overijssels Kanaal, een prachtig waterweg, slingert zich een weg door de provincie Overijssel, van Deventer tot Lemelerveld en verbindt plaatsen zoals Laag-Zuthem en Vroomshoop. Dit kanaal, met een lengte van ongeveer 60 kilometer, heeft een rijke geschiedenis en speelt tegenwoordig een belangrijke rol in recreatie en natuurbeleving in de regio.

Geschiedenis en ontwikkeling

Aangelegd tussen 1844 en 1853, was het Overijssels Kanaal oorspronkelijk bedoeld als een handelsroute tussen Zwolle en Deventer, met als doel het verbeteren van de vaarwegen en het vergemakkelijken van goederentransport. Dit kanaal was een sleutelfactor in de economische ontwikkeling van Overijssel en bleef tot in de 20e eeuw een belangrijke route voor het transport van goederen.

In 1845 zou er in Overijssel een spoorweg aangelegd worden. Het zou dan van Kampen naar Zwolle gaan en via Raalte, Deventer naar de Duitse grens. Het plan bleek te complex en er werd gekozen om voor water te gaan: daarover zou het vervoer plaats moeten gaan vinden. Het Overijssels Kanaal werd gegraven en hiervoor werd de Maatschappij Overijsselsche Kanalen (MOK) opgericht. Zij hadden een werf nodig om al hun materiaal op te slaan en zo ontstonden de Raalter MOK-werfjes.

Recreatie op het Overijssels Kanaal

Hoewel het kanaal niet langer gebruikt wordt voor commerciële scheepvaart, heeft het zich ontwikkeld tot een geliefde plek voor recreatie. Activiteiten zoals suppen, sportvissen, en ontspannen wandelingen langs de oevers trekken bezoekers en locals aan. De rustige wateren zijn ideaal voor stand-up paddling (suppen), een activiteit die in populariteit is gegroeid.

  • Deventer: Deze historische stad vormt het startpunt van het kanaal en is een prachtige plek om de natuur te verkennen, zowel te water als te land.
  • Raalte: Gelegen langs het kanaal, biedt Raalte een serene omgeving voor wateractiviteiten en natuurliefhebbers.
  • Lemelerveld: Aan het einde van het kanaalstuk Deventer, is Lemelerveld de perfecte locatie voor een afsluitende tocht of een ontspannen dagje uit. Vanuit Lemelerveld splitst het kanaal zich op richting Hancate(Hellendoorn) en Laag-Zuthem waar het overgaat in de Nieuwe Wetering.
overijssels kanaa

Natuur en milieu

Het Overijssels Kanaal is niet alleen een plek voor recreatie, maar ook een belangrijk leefgebied voor flora en fauna. De omliggende natuur biedt een habitat voor diverse waterdieren en vogels. Het kanaal draagt bij aan de ecologische diversiteit van de regio en is een cruciaal element in het lokale ecosysteem.

Met de toenemende focus op duurzaamheid en natuurbehoud, wordt het Overijssels Kanaal steeds meer gezien als een waardevol natuurlijk erfgoed dat behouden en beschermd moet worden. Dit biedt kansen voor educatieve projecten en verdere ontwikkeling van milieuvriendelijke recreatie.

Het Overijssels Kanaal, met zijn rijke historie en hedendaagse rol in recreatie en natuurbehoud, is een onmisbaar onderdeel van de Overijsselse landschap en cultuur. Van suppen tot wandelen, het kanaal biedt voor ieder wat wils en blijft een bron van plezier en ontspanning voor de inwoners van en bezoekers aan Overijssel.

Het Overijssels Kanaal, een prachtig waterweg, slingert zich een weg door de provincie Overijssel, van Deventer tot Lemelerveld en verbindt plaatsen zoals Laag-Zuthem en Vroomshoop.

Het Overijssels Kanaal, dat loopt van Zwolle via Lemelerveld en Vroomshoop naar Almelo, werd voor het eerst gegraven in 1855. Een jaar later, in 1856, werd de aftakking van Vroomshoop naar De Haandrik voltooid, wat later bekend werd als het kanaal Almelo-De Haandrik. Het zijkanaal van Lemelerveld via Raalte naar Deventer werd in september 1858 geopend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *