Deventer

Wandelen rondom de IJssel; voor beginners en gevorderden

De Nederlandse natuur heeft veel te bieden, maar weinig plekken zijn zo mooi als de IJsselvallei. Met zijn prachtige waterwegen, visrijke uiterwaarden en pittoreske dorpjes is het gebied rondom de IJssel een waar paradijs voor wandelaars. Het maakt daarbij niet uit of je een gevorderde wandelaar of beginner bent. Er is werkelijk voor ieder wat wils. Lees lekker verder in dit blog waar ik je informeer over de mooiste plekjes en beste wandelroutes!

Beste plekken om te wandelen rondom de IJssel

In het kort zal ik hieronder samenvatten wat de beste plekken zijn om te wandelen rondom de IJssel. Dit is overigens geschreven vanuit eigen expertise en het kan natuurlijk zijn dat ik een mooie route heb gemist. Laat het dan vooral weten onderaan deze blog, dan vul ik het graag aan!

Deventer

Deventer naar Zutphen

Voor beginners is de wandelroute van Deventer naar Zutphen ideaal. Deze vlakke, goed gemarkeerde route loopt langs de westelijke oever van de IJssel en biedt een prachtig uitzicht op de rivier en het omliggende landschap. Je kunt kiezen voor een korte wandeling tussen de twee steden of een langere tocht maken door te stoppen bij schilderachtige dorpjes zoals Gorssel en Eefde.

Rondwandeling Wilp

Deze route is perfect voor gezinnen en beginners. Het begint in het charmante dorpje Wilp en leidt je door de uiterwaarden, waar je kunt genieten van de flora en fauna die dit gebied rijk is. Het hoogtepunt van deze wandeling is ongetwijfeld het uitzichtpunt op de Kribben Waard, waar je de fantastische IJssel kunt bewonderen terwijl je picknickt.

Marskramerpad

Als je op zoek bent naar een meer uitdagende tocht, is het Marskramerpad een geweldige optie voor gevorderde wandelaars. Deze langeafstandswandeling van Bad Bentheim in Duitsland naar Den Haag doorkruist ook de IJsselvallei. Je zult door uitgestrekte bossen en langs prachtige meanders van de IJssel wandelen terwijl je de diversiteit van het landschap ontdekt.

3 mooiste plekjes rondom de IJssel

Andere mooie plekjes rondom de IJssel zie je onderstaand, deze liggen er niet perse direct aan maar zijn wel noemenswaardig.

  1. De Posbank 
    Hoewel de Posbank zelf niet direct aan de IJssel ligt, is het slechts een korte rit vanaf de rivier. Deze heuvelachtige en beboste omgeving biedt adembenemende panoramische uitzichten, vooral in de herfst wanneer de bladeren veranderen in warme tinten. Het is een geweldige plek voor een stevige wandeling en een picknick met uitzicht op de IJsselvallei. Niet helemaal aan de IJssel dus, maar wel het vermelden waard als je het ons vraagt!
  2. Natuurgebied de Duursche Waarden
    Dit is een verborgen juweeltje voor natuurliefhebbers. Het is een belangrijk vogelgebied met een rijke biodiversiteit. Tijdens je wandeling kun je ooievaars, reigers en andere watervogels spotten. Het is een rustige plek om te genieten van de serene schoonheid van de IJssel.
  3. Hanzestad Doesburg
    Stop tijdens je wandeling even in Doesburg, een prachtige Hanzestad aan de IJssel. Hier kun je historische gebouwen bewonderen, zoals de Doesburgse Mosterdfabriek en de Martinikerk. Geniet van een kopje koffie op een terrasje aan de oever van de rivier voordat je je wandeling voortzet.

Ben je nu erg geïnteresseerd in wandelen en wil je meer weten over wat er allemaal te doen is rondom dit interessante onderwerp? Kijk dan eens op de website van de heren van BIV Outdoor uit Zwolle. Ivo en Bart produceren regelmatig nieuwe outdoor content en schrijven ook veel over wandelen. Kijk gerust eens op hun website!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *