Vuurwerk verbod Raalte

De gemeente Raalte en de politie streven ernaar om de jaarwisseling voor alle inwoners een gezellig en ontspannen feest te laten zijn. Om overlast te voorkomen, geldt er een verbod op het afsteken van vuurwerk in het centrum van Raalte tijdens de jaarwisseling. Dit vuurwerkverbod is van kracht van 31 december 2023, 18.00 uur, tot en met 1 januari 2024, 02.00 uur. Buiten deze tijden is het overal verboden om vuurwerk af te steken.

Toch vuurwerk afsteken?

Denk dan aan je eigen veiligheid en houd rekening met de mensen en dieren om je heen. Steek alleen vuurwerk af op plaatsen en tijden waar dat is toegestaan.

Ervaar je overlast door vuurwerk? Dan kun je dit melden bij de gemeente via www.raalte.nl/vuurwerkoverlast. Als je vermoedt dat er ergens (illegaal) vuurwerk wordt verhandeld of vervoerd, kun je dit melden bij de politie. Dit kan via 0900-8844, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Je kunt dit ook digitaal melden.

Waar geldt het vuurwerk verbod in Raalte?

Het vuurwerkverbod in het centrum van Raalte is van toepassing op de volgende locaties:

  • Marktstraat vanaf de Kerkstraat tot aan de Schapenstraat.
  • Herenstraat vanaf de Kerkstraat tot aan De Plas/Grote Markt.
  • Grote Markt.
  • De Plas.
  • Grotestraat vanaf De Plas/Grote Markt tot aan de Nieuwe Markt.
  • Nieuwe Markt.
  • De Waag.
  • Domineeskamp, inclusief het terrein voor de Jumbo en het parkeer-/evenemententerrein voor de Rabobank.
  • Deventerstraat vanaf de Nieuwe Markt tot aan de Lifgerusstraat.
vuurwerk verbod Raalte

Heeft overlast melden zin?

Meldingen worden geregistreerd om een algeheel beeld te krijgen van overlastmeldingen (zowel de hoeveelheid als de locaties) in de hele gemeente Raalte. Dit stelt de politie en de handhavers van de gemeente in staat om beter te bepalen waar ze moeten patrouilleren. Helaas betekent dit niet dat alle overlast als gevolg van vuurwerk kan worden voorkomen.

Welk vuurwerk is toegestaan?

Niet al het vuurwerk is toegestaan. Sinds 2020 geldt er een algemeen verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Kindervuurwerk, zoals sterretjes, blijft altijd toegestaan. Het is belangrijk om vuurwerk alleen te kopen bij officiële verkooppunten.

Niet toegestaan: het afsteken van zwaar knal- en siervuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, Chinese matten, vuurpijlen, enkel schotsbuizen, Romeinse kaarsen en babypijlen. Dit valt onder vuurwerk in categorieën F3 en gedeeltelijk F2. Wel toegestaan: sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en gedeeltelijk F2).

Carbidschieten in Raalte

Carbidschieten is een mooie traditie in de gemeente Raalte. Het is echter van groot belang dat dit op een veilige manier gebeurt. Als je met carbidschieten en vuur aan de slag gaat, moet je goed weten wat je doet. Het is daarom essentieel om de regels te volgen en de veiligheidstips op deze website nauwlettend op te volgen.

Categorie 2 vuurwerk mag op 31 december 2024 vanaf 18:00 uur tot 1 januari 02:00 afgestoken worden. Buiten deze tijden is het strafbaar om vuurwerk af te steken.
Je mag vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In de Algemene Plaatselijke Verordening van uw gemeente staat waar je geen vuurwerk mag afsteken. Je kunt een taakstraf of boete of straf krijgen als je je niet aan de regels houdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *